Heb jij al een cyberverzekering?

We hebben allemaal een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering, maar wie heeft er eigenlijk een cyberverzekering? Het aantal gevallen van cybercriminaliteit neemt steeds meer toe omdat we steeds digitaler worden. Als bedrijf is het dan ook verstandig je hiertegen te verzekeren.

Geld en intellectueel eigendom kunnen gestolen worden door een virus, een kwaadaardige handeling van een werknemer, via hacks, phishing, malware en ransomware. Dat kan een gerichte aanval zijn op jouw bedrijf of een grote aanval op verschillende plekken tegelijk. Met alle gevolgen van dien. Als je je als bedrijf niet verzekert tegen deze cybercriminaliteit, loop je verschillende risico’s. Je kunt bijvoorbeeld een (hoge) boete krijgen omdat er data gelekt is. Data die bij jou wordt gestolen en die over privépersonen gaat, en dus over privacy, moet je melden. Blijkt je veiligheid vervolgens niet in orde te zijn, dan heb je een groot probleem. En het komt op klanten natuurlijk ook niet betrouwbaar over.

Zorg dat je je zaken goed beschermt

Gelukkig kun je je als bedrijf verzekeren tegen deze eventuele schade, want bij veel verzekeraars zijn cyberaanvallen uitgesloten op de standaardpolissen terwijl bijna ieder bedrijf wel met een vorm van cybercrime te maken krijgt. Met een cyberverzekering krijg je na een incident direct hulp van cyberspecialisten, waardoor je zelf niet met alle rompslomp zit en een grote kans hebt een gedeelte van de gederfde omzet vergoed te krijgen. Ook privacy-aansprakelijkheid, digitale afpersing en verlies van datagegevens zijn verzekerd. Er zijn zelfs verzekeraars die een cyberverzekering zonder polisvoorwaarden aanbieden.

Omdat de kans klein is dat een cybercrimineel gepakt wordt en het gebruik van draagbare apparaten alleen maar toeneemt, is het slim je tegen datarisico’s in te dekken. Zeker omdat je waarschijnlijk ook veel zaken uitbesteed, zoals salarisadministratie, waarbij de verantwoordelijkheid wel bij jouw bedrijf blijft liggen. Bovendien geldt er vanaf 2018 nog maar één privacywet in de hele Europese Unie over het omgaan met privacygegevens en hoe je die mag delen met andere organisaties. Je hebt nog tot 25 mei 2018 om hieraan te voldoen als bedrijf.