Op reis met een huurauto? Houdt hier dan rekening mee!

Wilt u een auto huren om mee op reis te gaan? Dan is het altijd handig om te weten hoeveel kilometers u tegoed heeft en welke u zelf moet betalen. Hier kan u dan rekening mee houden voor het plannen van uw trip. Want ja, hoe zit het nou precies? Hoeveel kilometer zijn er standaard inbegrepen en welke prijs betaal je dan voor extra kilometers? En hoe zit het eigenlijk met verzekeringen bij het huren van een auto en het Eigen Risico? We geven uw graag antwoord op deze vraagstukken.

Inbegrepen en extra kilometers

Over het algemeen, bent u meestal verzekerd van minimaal 100 vrije kilometers per dag. Dit is ongeacht welk type auto u heeft gehuurd. Wanneer u deze vrije kilometers overschrijdt, betaalt u een tarief per extra gereden kilometer. Dit tarief is afhankelijk van de auto die u heeft gehuurd en natuurlijk ook van welk verhuurbedrijf de auto afkomstig is. Kijk daarom tijdens het reserveren van een huurauto goed naar de prijs per extra gereden kilometer voor het door u gekozen autotype.
Dit staat vermeld bij de specificaties van de auto. Huurt u 7 dagen of langer? Dan profiteert u zelfs van ongelimiteerde vrije kilometers per huurperiode!

Verzekeringen

Voordat u de weg op gaat is het wel zo verstandig om u vooraf goed te laten informeren over de verschillende soorten verzekeringen en welke het meest bij uw situatie past. De meeste huurauto’s beschikken over een standaard WA-verzekering en is standaard inbegrepen in het huurtarief. U hoeft hier dus niet nog eens extra voor te betalen. Echter, ook dit kan weer per autoverhuurbedrijf verschillen.

Naast de WA-verzekering, kan u ervoor kiezen om een aanvullende verzekering te nemen: de Schadeverzekering Inzittende (SVI). Loopt een inzittende (waaronder de bestuurder) schade op na een ongeval? Dan wordt deze persoon volledig schadeloos gesteld. Hierbij wordt zowel voorzien in vergoeding van letselschade als in een schadeloosstelling van de nabestaanden bij overlijden. De SVI biedt tevens bij letselschade dekking voor schade aan lijfgoederen. De vergoeding is gemaximeerd op € 2.500.000. De schuldvraag is hierbij niet van belang.

Eigen risico

Heeft u nou een deuk in de auto gereden? Of heeft u een lekke band opgelopen? Voor elk schadegeval geldt altijd een standaard Eigen Risico. Dit zijn schadegevallen zoals krassen, deuken, diefstal, totaal los of een lekke band. De hoogte van het Eigen Risico is afhankelijk van uw leeftijd (bij 21 jaar of jonger geldt er een ander tarief) en het autotype dat u huurt. De hoogte van dit Eigen Risico is meestal terug te vinden op uw reserveringsbevestiging. Mocht u het er niet mee eens zijn, kunt u altijd nog teruggaan naar het verhuurbedrijf en kijken wat er mogelijk is om het eventueel te verlagen. Soms kunt u uw Eigen Risico verlagen door middel van een premie. De hoogte van uw premie is afhankelijk van het tariefsoort (aanbieding of standaard tarief), klasse / type auto, huurlengte en de leeftijd van de hoofdbestuurder.

Over het algemeen, moet u dus goed onderzoek doen voordat u daadwerkelijk een auto huurt voor de geplande reis. Begin daarom op tijd, zodat u uzelf op het einde stress kan besparen!