Valt de smartphone onder de dekking van een reisverzekering?

Op vakantie kan er veel gebeuren waar je geen rekening mee houdt. Daar is de reisverzekering voor. Je smartphone kan defect raken door het zand op het strand, je kunt het toestel verliezen tijdens een wandeling in de bergen maar het kan ook gestolen worden uit je hotelkamer. Hoe zit het nu met de smartphone en de reisverzekering: is de smartphone ook verzekerd?

Dekking reisverzekering

De smartphone valt onder de dekking van de reisverzekering. Het is zelfs al meerdere jaren het meest geclaimd bij de reisverzekeraars. Zo werd de smartphone in 2015 met 19% het meest geclaimd onder de reisverzekering van verzekeraar Europeesche. Van al deze smartphones kwamen de meeste claims van iPhone eigenaren. De smartphone wordt vaak niet volledig vergoed door een reisverzekering. Dit komt doordat er een maximaal bedrag uitgekeerd wordt. De vergoeding die uitgekeerd wordt is gemiddeld maximaal 250 euro tot 500 euro per gebeurtenis tijdens de vakantie. De duurste smartphone zijn hierdoor maar gedeeltelijk gedekt door een reisverzekering. Hiernaast is er sprake van een eigen risico. Het is zelfs mogelijk dat de smartphone uitgesloten is in de voorwaarden van de polis. In de polisvoorwaarden staan de precies voorwaarden van de reisverzekering. Verzekeraars hanteren verschillende voorwaarden waardoor het noodzakelijk is om de polisvoorwaarden goed te controleren voor je een reisverzekering afsluit.

Inboedelverzekering

Bij de inboedelverzekering met een buitenshuisdekking wordt doorgaans een hoger bedrag uitgekeerd. Bij deze verzekering keren veel verzekeraars de nieuwwaarde van de smartphone uit in plaats van een maximale of geen vergoeding. Vakantiegangers kunnen hierdoor soms beter de smartphone claimen op een eventuele uitgebreide inboedelverzekering dan op de reisverzekering.

Telefoonverzekering

“Op het gebied van de telefoonverzekering is er voor ieder wat wils”, volgens vergelijker SmartphoneGuard.nl. “Er is een dekking voor alleen Nederland mogelijk maar ook een wereldwijde dekking”. De verzekeraars hebben uiteenlopende voorwaarden waarbij het grootste deel enkel een dekking biedt voor Nederland. Een wereldwijde dekking is dan mogelijk als de dekking uitgebreid wordt. Bij sommige verzekeraars kan dit voor een korte periode ingesteld worden terwijl anderen dit standaard aanbieden.