Zorgkosten in het buitenland: reisverzekering of zorgverzekering?

Als je op vakantie bent, kan het handig zijn om een reisverzekering te hebben. Dit kan natuurlijk kort- of langlopend zijn. Op die manier ben je verzekerd tegen onverwachtse gebeurtenissen. Maar voor de zorgkosten is het mogelijk dat je dubbel verzekerd bent. De zorgverzekering dekt immers ook tot een bepaalde hoogte de zorgkosten in het buitenland. Daarom hier antwoord op de vraag ‘is een reisverzekering nodig met aanvullende dekking voor zorgkosten op vakantie?’.

Basisverzekering

Iedere Nederland beschikt over een basisverzekering voor de zorg. Met deze basisverzekering alleen worden ook al een aantal zorgkosten vergoedt. Wel is het zo dat niet alle zorg volledig vergoed wordt, zeker als de zorg noodzakelijk is na een risicovolle activiteit. Het eigen risico is op deze kosten geldig. Met deze basisverzekering zal je spoedeisende zorg van Nederlands tarief vergoed krijgen. Mocht het ziekenhuis in het buitenland dus meer vragen dan in Nederland het geval is, dan zal je zelf moeten bijbetalen.

Aanvullende zorg- en reisverzekering

Lang niet alle kosten zullen vergoed worden door de verzekeraar. Het is goed om vooraf te checken bij de verzekeraar wat zoal vergoed wordt. Mocht dat te weinig voor je zijn, dan kan je er voor kiezen om een aanvullende verzekering te nemen. Zo zal je extra kosten kunnen verzekeren.

Met een reisverzekering is het ook nog eens makkelijker om deze uit te breiden. Dit kan je namelijk door het jaar heen doen, en je zal keuze hebben uit veel verschillende modules. Zo kan je ervoor kiezen voor een dekking bij risicovolle sporten (wintersport) of langdurige dekking (half jaar of heel jaar).

Het eigen risico

Als je gebruikt maakt van je (basis)zorgverzekering, dan dien je daar het eigen risico over te betalen. Zo is dit voor 2016 en 2017 vastgesteld op 385 euro. Dit zijn de kosten die je eerst zelf moet betalen. Een reden om een reisverzekering af te sluiten met dekking voor medische kosten, kan dus dit eigen risico zijn.

Het kan dus interessant zijn om een reisverzekering met dekking voor zorgkosten af te sluiten, alleen dan dien je wel te weten wat je zorgverzekering niet (voldoende) dekt. Op die manier kan je een reisverzekering uitkiezen, en zo niet dubbel verzekerd zijn.